A lencse az egyik legérdekesebb hüvelyes növény.
Mire jó?
Proteinben illetve rostokban és ásványi anyagokban is igen gazdag, főként vas- és magnéziumtartalma magas.
Ezzel szemben kevés B-vitamint tartalmaz. A lencse a kutatások szerint igen gazdag antioxidáns vegyületekben, melyek a szabad gyökök megkötése révén fontos szerepet töltenek be a betegségmegelőzésben.
Felhasználása:
Gyorsan megpuhul, nem szükséges áztatni. Kiváló levesek, szószok, pürék készítéséhez.
Főzése:
Főzési ideje kb 10-20 perc. Ez idő alatt elveszíti vörös színét (inkább sárgás színűvé válik) és pürés állaga lesz.
Diéták:
Glikémiás indexe: 21 (alacsony)
Ha óvatosan bánunk a fűszerekkel, remek fogyókúrás étel. Candida diéta alatt is fogyasztható. Természetben előforduló formájában gluténmentes.
Tápanyagtartalom:
100g-ban átlagosan (kJ / kcal) 1572/ 376
Fehérje (g / 100 g) 23,7
Szénhidrát (g / 100 g) 67,4
Zsír (g / 100 g) 1,3
Ásványi anyagok: vas, magnézium
Vitamin: B1
Forgalmazó: GreenMark International Kft. 1061 Budapest, Király utca 30-32.