Készíthető belőle tea, kávé, jól harmonizál a savanyú ételekkel, de édességekben és a cukrászatban is kedvelt ízesítő. Több száz vegyületet és metabolitot tartalmaz, amelyek révén hozzájárulhat az egészség megőrzéséhez és a gyógyuláshoz.
A fahéj étvágyjavító, gyomorerősítő hatású, serkenti az emésztést. Jótékonyan hathat a szív- és érrendszerre, a vércukor szintre, segíthet a hurutos panaszok kezelésében.
A közönséges paprika táplálkozási értéke nagy, mert sok benne az értékes összetevő és sokoldalúan felhasználható. Csípősségét a kapszaicin nevű vegyület okozza.
Az egyik legkellemesebb illatú fűszernövény, amely a Földközi-tengeri konyha elengedhetetlen kelléke. Édeskés és aromás illata van. Mivel érzékeny aromája főzésnél hamar elillan, a főzés utolsó pillanatában adjuk hozzá az ételhez.
A boróka cserje vagy fa gömbölyű termése. Aromás, kissé csípős ízű. Különösen a vadhúsos ételek ízesítésére használatos, de mártásoknak, pácleveknek, főzelékeknek és salátáknak is kitűnő fűszere. A gin legfontosabb ízesítője.