Az indiai, török, spanyol konyhák rendszeresen használt növénye.
Mire jó a csicseriborsó?
A csicseriborsó élelmirost tartalmának köszönhetően kiválóan alkalmas a székrekedés megelőzésére, illetve kezelésére. Rendszeres fogyasztása esetén elérhetjük, hogy vér-koleszterinszintünk csökkenjen, így csökkenhet a szív-, és érrendszeri megbetegedések kialakulása is.
Alacsony zsír- és magas rosttartalma kedvezően hat a fogyókúrázókra. A növény tartalmaz karotint, valamint E-vitamint is.
Felhasználása:
A humusz fő alapanyaga. Levesek, főzelékek készíthetők belőle. 8-10 óra áztatást igényel.
Főzése:
A csicseri borsó főzési ideje minimum 30 perc, ha előző este beáztattuk. Egy csipet szódabikarbóna hozzáadásával csökkenthetjük ezt az időt.
Diéták:
A csicseriborsó ballasztanyagai hatékony segítséget jelentenek az emésztőrendszer salaktalanításában, ezáltal a szervezet méregtelenítésében is.
Magas proteintartalmának köszönhetően vegetáriánus étrendbe is beilleszthető.
Alacsony a glikémiás indexe, így sokáig telítettség érzést ad. Candida diéta során is fogyasztható.
Tápanyagtartalom:
100g-ban átlagosan (kJ / kcal) 1384 / 331
Fehérje (g / 100 g) 21,7
Szénhidrát (g / 100 g) 73,4
Zsír (g / 100 g) 1,5
Ásványi anyagok: kálcium, vas, kálium, nátrium, foszfor, magnézium
Vitaminok: B1, B2, B3, B6, C, E
Forgalmazó: Greenmark International Kft. 1061 Budapest, Király u. 30-32.