Az inulin egy természetes cukorpótló, (cikóriagyökér) amelyet cukorbetegek is nyugodt szívvel fogyaszthatnak. Édesítőereje nagyobb, mint a répacukoré. Emellett egy prebiotikum, mely sok kedvező hatással is bír a szervezet működésére, főleg a bél- és immunrendszer megfelelő működésében segíthet.
Az inulin több mint édesítőszer
Elősegíti a testsúly szabályozását, valamint az emésztőrendszer egészségét.
Az inulin a vízben oldódó rostok egyik fajtája, mely rengeteg zöldségben megtalálható, alacsony energiatartalmú.
Elfogyasztása után a rostok magukba szívják a vizet ( a gyomorban), és gélszerű anyaggá alakulnak.
Nem emésztődik meg a gyomorban, ehelyett tovább vándorol a bélrendszerbe, ahol prebiotikumként viselkedik, vagyis segíti az ott lévő “jótékony” baktériumok táplálását, szaporodását.
Segít visszaállítani az egyensúlyt, ami által újra ideális mennyiségű jótékony baktérium már képes lesz a megfelelő emésztésre.
Leszámol a gyakori éhség érzettel
Szuper hír a fogyókúrázók, és fogyni vágyóknak, hogy van természetes megoldás az éhség rohamokra.
Az inulin úgy segít kontrollálni az étvágyat, hogy lecsökkenti a gyakori éhségérzeteket.
Hogyan használjuk az inulint?
Fokozatosan vezessük be az étrendünkbe, az első hetekben napi 2-3 grammnál ne fogyasszunk többet. Azt követően megemelhetjük 1-1 grammal.
Sütéshez is használhatjuk, bármilyen ételhez-italhoz passzol.
Az inulin egy poliszacharid és a funkcionális élelmiszerek közé tartozik, vagyis nem csak egyszerűen élelmiszer, amellyel édesíteni lehet, hanem jótékonyan is hat az egészségre.
Az inulin a prebiotikumok közé sorolható, a szájban és az emésztőrendszerben jelen lévő enzimek nem tudják oldani.
Mivel emészthetetlen növényi rost, az inulin sértetlenül jut el a vastagbélig, lebontása ott kezdődik.
Elősegíti a bélflóra egyensúlyának megőrzését, támogatja a probiotikumok szaporodását.
A bélflórát felépítő jótékony probiotikus baktériumok (bifidusz és laktobacillusok) prebiotikumokkal táplálkoznak, így azok megfelelő mennyiségű jelenléte elszaporodásukhoz vezet. Emellett gátolja a káros baktériumok megtapadását a bélben.
Mindezen hatásaival az inulin hozzájárul a szervezet védekező rendszerének megfelelő működéséhez.
Édesítő hatása:
bőséges fruktóztartalma miatt édesebb, mint a répacukor, így nagyjából 40 százalékkal kevesebbre van szükség belőle.