A méz a virágok nektárjának, növényi nedveknek a méhek által átalakított terméke. Az ember a mézet az ősi időktől fogva gyűjtötte és eleinte mint csemegét, később mint fontos táplálékot, végül mint gyógyterméket használta, illetve használja.
A méz jelentősége
Mai ismereteink alapján a méz közel 70-féle gyógy- és fiziológiai hatással bír. A méz kiváló szénhidrátforrás, mely gazdag ásványi anyagokban, tartalmaz vitaminokat, s szerves savakat, illóolajokat és fontos enzimeket. Találhatók még benne aminosavak, fehérjék és egyéb bioaktív anyagok. 81%-ban főleg monoszacharid cukrot tartalmaz. 22 féle makro-, és mikroelem található benne. Elsősorban C-, és B-vitamin, folsav és nikotinsav a leglényegesebb vitamintartalma. Rendkívül magas az enzimtartalma is, és ez okozza a jelentős antibiotikus sajátosságát. A lépes mézben lévő viasz és propolisz fokozza a méz hatékonyságát nyálkahártya-gyulladások, illetve immungyengeség esetén. Legjelentősebb felhasználási köre: szívbetegségek (szívgyengeség), gyomorhurut, légcsőhurut, endokrin-mirigy bántalmak (elégtelenség), sebek kezelése. Ellenjavallt: cukorbetegség, pajzsmirigy-túltengés, az agyalapi mirigy túlműködése, allergia és gyomorsav-túltengés esetén.
Tápanyagtartalom 100 g-ban | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Energia 304 kcal 1272 kJ
|
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
100 g-ra (kb. 5 evőkanál) levetítve |
|
A legfontosabb mézfajták Magyarországon
Vegyes virágméz: Ha a mézben egyik növényfaj virágpora sincs túlsúlyban, akkor a méz vegyes virágméz. Színe, íze az összetevőktől függ. Például a gyümölcsfák és a szolidágó mézének keveréke világossárga, és gyengéd ízű.
Repceméz: A repceméz gyorsan kristályosodik, színe fehér vagy elefántcsontszín. Íze karakteres.
Akácméz: Világos-aranysárga, sokáig folyékony marad. Íze enyhe, kellemes.
Napraforgóméz: Világossárga-narancssárga, gyorsan kristályosodó. Íze erőteljes, jellegzetes.
Hársméz: Világoszöld, néha sárga. Nagyon édes, gyümölcsös, enyhén mentás. Lázcsillapításra, meghűlésre, nyugtatásra alkalmas.
Szelídgesztenyeméz: Vörösesbarna, hónapokig folyékony. Íze erőteljes. Jó hatású a szív- és érrendszerre. Mivel Magyarországon kevesen ültetnek gesztenyét, ezért ez a méz egyre ritkábbá válik.
A méz tárolása
A méz lehet folyékony, vagy szilárd, részben kristályos. Vannak gyorsan folyó mézek is, azonban ha a méz túlságosan is folyós, akkor az a vizezés gyanúját veti fel. A méz kristályosodásának sebessége a hőmérséklet mellett a tartalmazott cukrok arányától is függ. A tiszta akácméz akár 30 évig is folyékony maradhat, de már a kisebb szennyeződések miatt akár hetek, vagy napok alatt is megszilárdulhat. A megkeményedett méz óvatos melegítéssel újra folyékonnyá tehető. Legfeljebb 35°C-ig szabad melegíteni, ugyanis a 40 Celsius fok fölé hevített méz enzimtartalma lebomlik. Magas cukor- és alacsony víztartalma miatt a méz megfelelő körülmények között sokáig eltartható, és a mikroorganizmusok sem tudnak benne szaporodni.
A tároláshoz való edénynek nem jó a fa, mert a méz tönkreteszi. A fémek közül jó az alumínium, és a fehér bádog. A mézet lehetőleg sötét, száraz, semleges szagú környezetben tároljuk. Higroszkópossága miatt magába szívja a vizet, felhígul és megerjed. A szaganyagokat is magába szívja, elveszítve eredeti ízét és zamatát. A legkedvezőbb a tárolására a 14 Celsius fok, és a 60 százalék páratartalom.