Az árpa a hideg mérsékelt öv legősibb és ma is legfontosabb gabonaféléje. Származási helye Tibet.
Felhasználása: pl. kásának.Elkészítése: A magokat előzetesen háromszoros vízmennyiségben legalább 3-4 órára, de akár 1 napra is beáztatjuk. Ugyanabban a vízben főzzük egyenletesen kis tűzön 25-30 percig, majd lefedve közepesen meleg sütőben (100-120-as fokozat) hagyjuk dagadni (maximum fél-1 órát). Célszerű lágy vizet használni (szénsavmentes ásványvizet, szűrt vizet), mert ezzel jelentősen lerövidül a főzési idő. Jó tudni: a pirított árpa az otthoni tárolásnál jobban ellenáll az élősködőkkel szemben.
Összetevők: *árpa
(*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.)
Tápanyagtartalom (100g-ban): Energiaérték:1300 KJ(311 kcal), Fehérje:10g, Szénhidrát:57g, Zsír:1,8g
Ásványi anyagok: kalcium, vas, kálium, nátrium, foszfor, magnézium
Vitaminok: A, B1, B2, B3, B6, E
Gyártó/Forgalmazó:
Biorganik Kft.
1097 Budapest, Gubacsi út