A Mexikóban és Észak-Amerikában honos sivatagi cserje magvaiból kinyert, jó illatfixáló tulajdonságú olaj használata bőrápoló- és masszázsolajként minden bőrtípusra ajánlott.
A jojobaolajat (Simmondsiae oleum) a jojobafélék családjába (Simmondsiaceae) tartozó jojobafa (Simmondsia sinensis, syn. S. californica) magvaiból préseléssel és finomítással állítják elő, kb. 50%-os hozammal. Ez a termék aranysárga színű, olajszerű, folyékony halmazállapotú viasz, melyben főbb zsírsavösszetevőként az eikozénsavat (kb. 70%), az olajsavat és az erukasavat (kb. 10-10%) találhatjuk meg.
A jojobaolaj kedvező tulajdonságaiként említhető, hogy nehezen avasodik, gyorsan beszívódik a bőrbe, jó illatrögzítő és hidratáló, és emellett minden arcbőrtípusnál jól használható. Egymagában, ún. bázisolajként is használható, vagy összetett készítményekben (pl. olajkeverékekben, krémekben) más, alapolajként használt zsíros olajokhoz is adható 10-15%-os mennyiségben.