A hajdina -más néven pohánka- a keserűfűfélék családjába tartozik. A hétköznapi életben mégis a gabonafélékhez sorolják, mert lisztes magját a búzához hasonlóan fogyasztják. Értékes tápanyag tartalmú, kellemesen fűszeres aromájú és különleges formájú növény, amely szinte a világ minden népének étrendjében felfedezhető. Íze sajátosan különleges, talán pont ezért is egyre népszerűbb. Nagyipari méretű hántolása esetén előáztatják, vagy még kissé pörkölik is, ekkor a színe barnás tónust kap. A hőkezelés nélküli hajdinahántolás fehéres színű. Az íze sem olyan erős, mint a barna hajdináé. Beltartalmi értékei mindkét hajdinának egyformán említésre méltóak.
A hajdina az egyik legtáplálóbb, legértékesebb gabona. Tartalmaz kalciumot, vasat, káliumot, foszfort, magnéziumot, B1, B2, B3, B6 és E-vitamint.
Elkészítési javaslat: felhasználás előtt mossuk meg alaposan, majd háromszoros mennyiségű vízben kb. 25 perc alatt puhára főzzük. Javasolt a hajdinát az elkészítés előtt néhány órával beáztatni, melynek hatására a szemek jelentős mértékben kb. négyszeresére dagadnak, a főzési idő pedig 20-30 percre rövidül. Leggyakrabban kását készítenek belőle, de köretként és levesbetétként is használható. Lisztjéből tészta, palacsinta és kenyér is készíthető (más liszttel keverve). Töret és szemes formában a jól ismert orosz kása alapanyaga. A hajdina a főzés előtt megpirítva az ételnek enyhe dió ízt és illatot kölcsönöz.
Összetevők: *hajdina
(*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.)
Tápanyagtartalom (100g-ban): Energiaérték: 1402 KJ (335 kcal), Fehérje: 12,6g, Szénhidrát: 71g, Zsír: 2,8g
Gyártó/Forgalmazó:
Biorganik Kft.
1097 Budapest, Gubacsi út